Nezkoušejte lhát vysoce citlivým Alena Wehle 14. 5. 2019

Nezkoušejte lhát vysoce citlivým

Simulanta poznám už ve dveřích,“ svěřuje se doktor, který patří mezi vysoce citlivé, a dodává, že často ví o lidech víc, než při práci potřebuje. „Když někdo lže, cítím zápach,“ povídá na semináři učitel a doprovodí ho vlna smíchu, když zmíní postavy z politiky.
 

Můžeme to vnímat různými způsoby, ale jedno je jisté – máme cit pro pravdu a poznáme lež. Nemusíme být odborníky na komunikaci nebo řeč těla, abychom rozpoznali, jak s námi lidi jednají. Někdy stačí, že člověk jedná v rozporu s vlastním přesvědčením, a hned víme, že je někde chyba. Jindy je to rovnou lež a v obou případech začíná proces hledání, kde ta chyba je.
 

„Co na mě tak divně koukáš?“
„Ale nic, jen mi prosím řekni, jak to myslíš doopravdy.“

 

Taková upřímnost obvykle protějšek dost zaskočí a to hlavně tehdy, když si ani sám svou vlastní lež neuvědomuje. A v dalším kroku podstupuje nevědomky detektor lži, kde pomocí série otázek řekne i to, co vůbec nikdy nechtěl, a rozpadne se na drobné části tak, že se pak ještě dlouhou dobu skládá zpátky.
 

Vysoce citliví lidé mají velmi bystré smysly a takzvané detektory vrozené.
 

Někteří se sice snaží svou povahu zadupat do země a tím pak tlumí všechny svoje schopnosti, ale stejně pořád cítí o něco víc než ostatní. Navíc ty signály nemusí mít konkrétní podobu.
 

Pamatujete si výraz filmového Sherlocka Holmese, když se mu něco nezdálo? Kočičí chlup na saku zarytého alergika, ledabyle zavázané tkaničky, jiný tón hlasu nebo jenom bolest hlavy. Přesné ztvárnění vysoce citlivých lidí. Někdy nám totiž jenom „zazvoní v uších“ nebo cítíme studený pot na zádech, a už víme, že můžeme začít pátrat.
 

Když mi šéf sliboval opožděnou výplatu, vždycky jsem u toho cítila divný zápach, a až po pár měsících mi došlo, že ty peníze nikdy neuvidím. Od začátku jsem ignorovala desítky signálů a ubila je racionálními argumenty. Dělá to většina vysoce citlivých, dokud si svou povahu neuvědomí. Místo aby věnovali pozornost svým pocitům, raději se odbydou s tím, že si udělali příliš silné kafe nebo je najednou v místnosti málo vzduchu.
 

Uvědomělou citlivku už ale opravdu nikdo neoklame. Ono je tam totiž vždycky něco. A to něco nás nesmírně zajímá, dokud tomu nepřijdeme na kloub. Navíc jsme elitními sběrači informací a dokážeme lidi svléknout z masky tak elegantně, že na to přijdou až doma u televize, když si najednou nemají co sundat.
 

Přestaňte o sobě pochybovat, vaše pocity jsou důležité. Potřebujete sice více času, protože ten obrovský balík informací se nezpracovává snadno, ale nakonec opravdu zjistíte, jak se věci mají. A pokud si nebudete jistí, přizvěte si jiného supercitlivce, dost možná vám situaci pomůže vysvětlit.

 


Kromě blogu sdílím své pocity, příběhy a citlivou inspiraci na facebookové stránce S citem ven a na instagramu jako @jsem_citlivka.

Patříte taky mezi vysoce citlivé? Nevíte? Tak si stáhněte  eBook zdarma a otestujte se.

Pokud zrovna prožíváte období, které není snadné a rádi byste se o pocity podělili, můžete je sdílet v uzavřené FB skupině mezi citlivými lidmi, kde vládne otevřenost, přijetí a vlídné prostředí.

V případě, že byste všechno rádi probrali individuálně, nebo máte pocit, že na své cestě potřebujete udělat krok dobředu, můžeme vše probrat v lese na túře Českým krasem nebo přijďte na některý z mých seminářů. Přehled o akcích najdete tady.

 

Témata Citlivý blog
Alena Wehle

Pokud tušíte, že vaše vnímavost je vyšší než obvyklá, můžete se propojit s podobně laděnými lidmi ve Facebookové skupině a taky čerpat inspiraci v dalších článcích na mých sítích – předvším na Instagramu a Facebooku.

A pokud nechcete trávit čas na Facebooku, ale rádi byste dostávali upozornění na nový článek, stačí zadat e-mail do políčka vedle textu.

Více o autorce najdete tady.

Zpět na Blog

Patříte mezi vysoce citlivé?
eBook zdarma / TEST

Máte to, co 80% lidem chybí? Patříte mezi menšinu vysoce citlivých? Otestujte se. Vytvořila jsem pro vás rozšířený test ZDARMA.

E-BOOK ZDARMA