Nedoplácejte na svou přizpůsobivost Alena Wehle 5. 3. 2019

Nedoplácejte na svou přizpůsobivost

Jednou ze schopností vysoce citlivých lidí je přizpůsobivost. Dokážou najít společné téma v partě lidí s odlišnými zájmy, názory i pohledem na život. Jsou schopni vést obchodní jednání tak, aby protějšek cítil upřímný zájem a umí pochopit lidi okolo sebe. Má to jeden háček. Stojí to příliš mnoho sil.
 

Hypersenzitivní lidé si dokážou povídat s kdekým, když je to potřeba. Dokážou porozumět ostatním a vcítit se do nich natolik, že při poslechu cizích příběhů prožijou spoustu emocí. Mnohdy i víc než samotný vypravěč. Jenže se to z nich dá vycítit a jsou tak často terčem všech kamarádů s nějakým problémem, nebo taky chronických žvanilů. Určitě jste už několikrát zažili situaci, kdy se vám úplně cizí člověk začne svěřovat s intimními prožitky a vy překvapeně koukáte, jak se to tak stalo nebo jak zařídit okamžité zmizení.
 

Kromě porozumění si ale citliví lidé dokážou vždycky nějak poradit. Mají velmi dobrou představivost a v situacích, kdy se ostatní začínají hroutit, občas poslouchají věty: „Jak to asi chceš udělat? Vždyť to nejde!“
 

Táhnete se půl dne autem na dovolenou, přijedete pozdě protože byly kolony, ale už se těšíte až si dáte příjezdovou skleničku v apartmánu. A tam zjistíte, že se majitel spletl a váš apartmán předal jiné rodině. Chvíli nechápavě pozorujete ručníky na „vašem“ balkoně a pak zkrátka najdete řešení. Berete menší pokoj bez balkonu, svět se nezboří a ráno bude moudřejší. Nebo zavelíte odjezd a do dvou hodin seženete úplně jiné ubytování.
 

Je pátek, přicházíte unavení z práce a těšíte se na na víkend, kdy po dlouhé době nemáte žádné plány. Jen volno, klid, ticho… které naruší partner a nadšeně hlásí, že zítra ráno přijede sestřenice s manželem a koupili všem lístky na nedělní koncert oblíbené kapely. Jejich oblíbené kapely. „Bude to super, žádné plány jsme neměli, ne? Ty nemáš radost?“ Do radosti to má daleko, ale touha po harmonii a schopnost se z toho nezbláznit nám zaručí, že to zase nějak zvládnete.
 

Přizpůsobivost je žalářníkem svobody a nepřítelem růstu

John Fitzgerald Kennedy
 

Dokud si neuvědomíte všechny své ústupky a plnění požadavků ostatních, marně budete hledat ztracenou energii. Nebo toho najednou bude už moc a začnete být apatičtí, nebo dokonce agresivní.
 

Každé vyřešení nové situace stojí spoustu psychické síly a jako citlivé povahy ji spotřebujete opravdu hodně. Sice máte vždy v rukávu mnohem více nápadů než ostatní, protože jste mimochodem zaznamenali během života tisíce příběhů a všechny si je uložili, ale jak sami víte, práce s velkým objemem dat vybije každé zařízení dost rychle.
 

Navíc když budete dělat ústupky často, lidé okolo vás si na ně snadno zvyknou a budete trpět o to více. Spousta lidí, kteří nejsou tolik citliví, vůbec nechápe, jaké ohledy na ně berete každý den. Netuší, kolik energie vás stojí vaše přizpůsobivost a myslí si, že to všechno děláte jen tak pro radost. Je potřeba jim vysvětlit, že pro radost to sice je, ale rozhodně ne „jen tak“.
 

Když se partner sprchuje, počkáte s mytím nádobí, aby mu nechyběla teplá voda. Když spí, našlapujete po špičkách a výběrem dárků strávíte hodiny, aby dostal skutečně to, co si přeje. „Vždyť to po tobě nikdo nechtěl, nemusela jsi to dělat“ slyšela jsem v životě snad stokrát a já si zpočátku pořád myslela, že vedle sebe mám akorát ignoranty. Jenže mi časem došlo, že měli pravdu.
My to opravdu nemusíme dělat. Jenže my chceme. Je to naše povaha, přirozenost a důvod, proč dokážeme být skutečnými anděly pro své blízké.
 

Jenže to ostatní lidé musí vědět. Musí vědět jak jste skvělí, že to všechno dokážete zařídit, že se umíte přizpůsobit, ale že je to náročné a musíte pak odpočívat.
Nejste sobečtí, jen spotřebováváte více energie. Ale teda pokud spoutřebujete úplně všechnu, můžete sobecky působit. Taková vyčerpaná, citlivá bytost pak vůbec nepůsobí jako jemná, éterická duše. Jen se jí vybily všechny zdroje a zařadila krizový režim.
 

Vždy, když budete v podobné situaci, myslete na sebe. Na to, kolik energie vás to bude stát a kde ji pak můžete nabrat. Pomáhat ostatním lidem je řemeslo, ne samozřejmost.

 

 


Chcete se dozvědět více o hypersenzitivitě? Kromě blogu sdílím své pocity, příběhy a citlivou inspiraci na facebookové stránce S citem ven.

Nevíte, zda jste taky takoví? Stáhněte si eBook zdarma a otestujte se.

Pokud zrovna prožíváte období, které není snadné a rádi byste se o pocity podělili, můžete je sdílet v uzavřené FB skupině mezi citlivými lidmi, kde vládne otevřenost, přijetí a vlídné prostředí.

V případě, že byste všechno rádi probrali individuálně, nebo máte pocit, že na své cestě potřebujete udělat krok dobředu, můžeme vše probrat individuálně na túře Českým krasem nebo přijďte na některý z mých seminářů. Přehled o akcích najdete tady.

Témata Citlivý blog
Alena Wehle

Pokud tušíte, že vaše vnímavost je vyšší než obvyklá, můžete se propojit s podobně laděnými lidmi ve Facebookové skupině a taky čerpat inspiraci v dalších článcích na mých sítích – předvším na Instagramu a Facebooku.

A pokud nechcete trávit čas na Facebooku, ale rádi byste dostávali upozornění na nový článek, stačí zadat e-mail do políčka vedle textu.

Více o autorce najdete tady.

Zpět na Blog

Patříte mezi vysoce citlivé?
eBook zdarma / TEST

Máte to, co 80% lidem chybí? Patříte mezi menšinu vysoce citlivých? Otestujte se. Vytvořila jsem pro vás rozšířený test ZDARMA.

E-BOOK ZDARMA