Hypersenzitivitu nevypnete Alena Wehle 26. 1. 2019

Hypersenzitivitu nevypnete

Jakmile se dar vysoké citlivosti vymkne z ruky, stává se prokletím. Do hlavy se nám neustále sype spousta informací, my nevíme co s nimi nebo aspoň jak je uspořádat, aby byly k užitku. Když se nám to ale podaří, opustíme snahu být jako ostatní a dopřejeme si pozornost sami pro sebe, přináší to do života spoustu výhod.
 

Určitě jste to už zažili. Sedíte vedle člověka, který vám něco povídá a najednou se cítíte divně. „To kafe bylo dneska opravdu silné“, říkáte si a v záloze pak máte ještě jiná ospravedlnění pro to, co se s vámi děje (počasí, únava nebo parnerovy trable). Necháváte to být, poslušně sedíte dál a po čase zjistíte, že vás ten člověk napálil.

 

Předtuchy
 

Často něco víte. Může to být jasná situace, kterou popsal jeden z účastníků mého semináře. Jako doktor na záchrance mívá předtuchy, že jej čeká výjezd. „Mám díky tomu deset minut k dobru na přípravu“, říká s úsměvem, přestože svou citlivost stále přijímá dost rozpačitě.

 

Taky ale můžete cítít jenom „něco“. Nemá to tvar, barvu ani vůni, ale cítíte změnu. Spousta lidí v takových situacích hledá nějakou logickou interpretaci co to asi může být, nebo to rovnou hodí za hlavu a snaží se ty pocity maximálně potlačit. Jenže co když to něco právě mělo člověku pomoct nebo ukázat směr?

 

Před pár lety jsem dostala skvělou nabídku práce. Až se mi tajil dech, jak to znělo hezky. Jenže se mi tajil až moc a k tomu mě rozbolela hlava. Jasně, nával emocí, řekla jsem si. Ještě ten den jsem se měla rozhodnout a já v záplavě úsměvů mých kamarádů souhlasně kývla.

Vyzkoušela jsem si, jaké to je, když vám šéf opakovaně zapomene zaplatit. Jak ponižující je říkat si o peníze a jak jako citliví lidé můžeme brát ohledy i na ty, kteří nám zjevně škodí.

 

Zpětně musím uznat, že to bylo jasné jako facka. Tenkrát jsem to nepoznala a navíc jsem o své hypersenzitivitě jsem věděla asi jako o opravě traktoru.

 

Vybavuje se vám něco podobného? Neházejte ty pocity za hlavu, může vás to ochránit, nebo naopak ukázat něco zajímavého. Třeba potkáte člověka, který sehraje ve vašem životě důležitou roli.

 

Elitní sběrači informací


Jako empatické bytosti k sobě přitahujeme všechny ty, kteří se potřebují s něčím svěřit. A to bez ohledu na to, zda o takové příběhy vůbec stojíme. Pokud se nenaučíme ostatním říkat, kde jsou naše hranice a co už je pro nás přítěží, budou je neustále překračovat a my budeme opakovaně v šoku z toho, co si to k nám ti lidé dovolují.

Zároveň jsme to ale my sami, kdo jsou mistři v překonávání překážek. Dokážeme se brilantně přehoupnout přes pomyslnou bariéru, zatančit si v intimní zóně protějšku a ještě k tomu získat informace, které do té doby nevěděl ani on sám.

 

V dřívějších dobách byli hypersenzitivní lidé uznávanými poradci panovníků, bojovníků nebo politiků. Naši výjimečně citlivou nervovou soustavu jsme nedostali proto, aby nás celý život omezovala, ale abychom byli skutečným přínosem pro ostatní i svět.

 

 

 

 

Chcete se dozvědět více o hypersenzitivitě? Nevíte, zda jste taky takoví? Stáhněte si eBook zdarma a otestujte se.

Pokud zrovna prožíváte období, které není snadné a rádi byste se o pocity podělili, můžete je sdílet v uzavřené FB skupině mezi citlivými lidmi, kde vládne otevřenost, přijetí a vlídné prostředí.

V případě, že byste všechno rádi probrali individuálně, nebo máte pocit, že na své cestě potřebujete udělat krok dobředu, můžeme vše probrat individuálně na túře Českým krasem nebo přijďte na některý z mých seminářů. Přehled o akcích najdete tady.

Další inspiraci a příběhy můžete taky sledovat na FB stránce S citem ven.

Témata Citlivý blog
Alena Wehle

Pokud tušíte, že vaše vnímavost je vyšší než obvyklá, můžete se propojit s podobně laděnými lidmi ve Facebookové skupině a taky čerpat inspiraci v dalších článcích na mých sítích – předvším na Instagramu a Facebooku.

A pokud nechcete trávit čas na Facebooku, ale rádi byste dostávali upozornění na nový článek, stačí zadat e-mail do políčka vedle textu.

Více o autorce najdete tady.

Zpět na Blog

Patříte mezi vysoce citlivé?
eBook zdarma / TEST

Máte to, co 80% lidem chybí? Patříte mezi menšinu vysoce citlivých? Otestujte se. Vytvořila jsem pro vás rozšířený test ZDARMA.

E-BOOK ZDARMA