Vztahy vysoce citlivých Alena Wehle 26. 4. 2018

Vztahy vysoce citlivých

V poslední době jsem dostala spoustu otázek ohledně soužití vysoce citlivých lidí.

Je vůbec možné žít s někým, kdo takový není? Nebo je to naopak žádoucí? Co vlastně obnáší takový „hypersenzitivní“ vztah?

            Vysoce citliví lidé prožívají vztahy velmi hluboce, což samo o sobě může být pro ostatní lidi trochu matoucí.

„Jak je možné, že si to takhle bere? Není trochu divný?“

A ještě více matoucí je to, že se do takové hloubky dostanou dost rychle. Pro citlivé povahy je snadné dostat se do fáze opojení smyslů a pokud mají pocit, že jejich city nejsou opětovány, zmocní se jich pochyby o sobě samém a jsou rozladění.

            Hypersenzitivní lidé se obvykle snaží obklopit podobnými lidmi, kteří nejsou povrchní a jejich city jsou hluboké. Pokud si najdou i takto citlivého partnera, můžou spolu najít výjimečné souznění a pocit, že jim ten druhý mluví z duše.  Často pak ani nepotřebují slov, aby se naladili na podobnou vlnu a vnímali jeden druhého. Takové páry si pak obvykle vystačí samy, nezvou si časté návštěvy, nechodí na večírky a pro jejich přátele to může být až zarážející.

            Takové souznění ale ani mezi hypersenzitivními lidmi neplatí vždycky. Taky se může stát, že se jeden z partnerů nachází zrovna v náročném životním období, kdy je citlivější než obvykle a po čase se vrátí ke svému původnímu naladění.

            Partnerství s člověkem, který není vysoce citlivý ale také nemusí být na škodu.

Sice s vámi nebude sdílet nadšení z vůně větru a bude se divit, že se na některých místech „prostě necítíte dobře“, ale zároveň dokáže zajistit věci, na které už vysoce citlivý člověk nemá energii.

            Citliví lidé a HSP obvykle nemají rádi nákupy, pobyt v obchodním centru, vyřizování na úřadech nebo rodinné sešlosti. O takové věci se pak partneři musí nějak podělit a najít způsob, jakým budou hospodařit se svou energií.

Takže v případě, kdy jeden z partnerů takto citlivý není, dokáže například hravě zajistit nákupy pro domácnost a vyřídit potřebné úřední povinnosti, aniž by z nich byl příliš unavený. Při různých sešlostech pak přirozeně plní společenskou funkci a protože obvykle dobře spí, nebude mu vadit noční vstávání k dětem.

            Nesmí se to ale obrátit do situace, kdy si začne na takové počínání stěžovat, protože snadno získáte pocit, že jste mu se svou senzitivitou na obtíž. Je tedy velmi důležité o své citlivosti mluvit a vysvětlit svému partnerovi, co hypersenzitivita obnáší a ve kterých situacích naopak vy umíte něco zvládnout lépe.

            Při setkávání s vysoce citlivými lidmi často slyším názor, že budou raději sami, než aby nesli tíhu partnerského vztahu.

Nejsou si jistí, zda dokážou být dostatečným přínosem pro druhé, pro vztah a zda je možné vůbec dlouhodobě udržet hluboké souznění. Obávají se toho, že by s partnerem neměli tolik potřebný klid, prostor a mohli by se dostat do hraničních situací. S přibývajícím věkem se pak cítí čím dál tím více osamělí a čelí vlastním otázkám, jak by to všechno mohli zvládnout.

            Pro vás, kteří jste v podobné situaci, mám ale dobrou zprávu. Umíte být skvělými partnery. Co je však zásadní, je zajištění vlastních zdrojů energie a nastavení svých hranic, které budete vy i ostatní respektovat. To ostatní už je na vaší osobnosti a temperamentu, jakým způsobem budete konkrétní situace řešit.

 

 

 

            Pokud byste rádi našli své cíle, zdroje energie, toužíte po změně a nevíte, jakou cestou se vydat, můžete využít mých individuálních konzultací, které probíhají v přírodě v okolí Českého krasu a termín jsem schopná určit po domluvě e-mailem.

Nejste si jisti, zda jste sami vysoce citliví? Stáhněte si můj e-book zdarma a otestujte se.

Chcete vědět víc o hypersenzitivitě a darem s vysokou citlivostí? Přečtěte si další články na mém blogu, navštivte Facebookovou stránku S citem ven, nebo se přidejte k uzavřené FB skupině mezi ostatní, stejně citlivé lidi.

Témata Citlivý blog
Alena Wehle

Pokud tušíte, že vaše vnímavost je vyšší než obvyklá, můžete se propojit s podobně laděnými lidmi ve Facebookové skupině a taky čerpat inspiraci v dalších článcích na mých sítích – předvším na Instagramu a Facebooku.

A pokud nechcete trávit čas na Facebooku, ale rádi byste dostávali upozornění na nový článek, stačí zadat e-mail do políčka vedle textu.

Více o autorce najdete tady.

Zpět na Blog

Patříte mezi vysoce citlivé?
eBook zdarma / TEST

Máte to, co 80% lidem chybí? Patříte mezi menšinu vysoce citlivých? Otestujte se. Vytvořila jsem pro vás rozšířený test ZDARMA.

E-BOOK ZDARMA