Proč se potřebujeme uzemnit Alena Wehle 19. 2. 2023

Proč se potřebujeme uzemnit

„Dokážu plynout na vlnách mysli, kde je úplně všechno. Je to zahrada možností, mohla bych tam tvořit,  je tam slunce, ale pak přijdu na poštu a je to všechno v čudu. Tenhle svět není pro mě.“

„Myslím, že tady nepatřím. Není mi tu dobře, ale něco mi říká, že když odejdu, stejně si tím nepomůžu.“

Podobné příběhy mě občas doprovází na túrách nebo v našich online setkáních. Není to však citlivost, která by byla příčinou takových pocitů, ale pobyt člověka jenom v jedné své části. Abychom se rozbalili, není pak cestou pobývat si jenom tam nahoře, ale právě sestoupit dolů, níž, blíže k zemi a do reálného světa.

Uzemnit se

Abychom dokázali spokojeně prožívat chvíle, kdy jenom jsme. Třeba na procházce s dětmi, v práci, doma při mytí nádobí. Zkrátka v těch úplně nejvíc obyčejných momentech, ne až jednou budu někde jinde, nebo s někým jiným, nebo až nebudu muset... cokoliv.

Tam dolů se dostaneme takzvaným uzemněním. Samozřejmě ale musíme tam dolů taky trochu chtít, nejenom běhat bosí po zahradě s tím, že to samo nějak přijde. Tam dole totiž čeká materie, nějaká struktura a řád. To všechno, čemu se snažíme vyhnout a ono nás to stejně nějak dohání. Bez vnitřní disciplíny a řádu se ale nemáme šanci pohnout z místa, nemáme šanci chodit na schůzky včas a není v našich silách něco změnit. 

Pokud jsme ve fázi, že toto už tušíme, ale ten řád nám pořád nejde, dostáváme se k rozhodnutí. Proč a za jakých podmínek toho chceme dosáhnout. Důvodem proč může být například radost v životě nebo spokojené partnerství, to už by nás mohlo zajímat. A když se rozhodneme, můžeme začít dělat kroky. Třeba:

- vytvořit si návyky, které budeme dodržovat a sami si je budeme hlídat

- pravidelný režim – ne všechno musí mít svůj čas a místo, ale stačí každý den večeřet a chodit spát ve stejnou dobu

- uzemňující aktivity

Těmi aktivitami jsou třeba práce na zahradě, pravidelný pohyb (klidně chůze pěšky do práce), vaření, zpěv nebo úklid svého prostoru. Můžeme se doslova prouklízet k radosti, protřídit si dům, udělat jasno a čisto – ten myšlenkový proces, který u toho probíhá, je mocný.

Tip na cvičení venku

Sundejte si boty, postavte se nohama na pevnou zem. Třeba do mechu - když není mokro, tak hezky hřeje a v létě po dešti zas pěkně svlaží. Zavřete oči a vnímejte svůj dech. Podívejte se do těla a s každým výdechem sestupte o kousek níže, o jedno patro, jako kdybyste jeli výtahem. Nádech, výdech, jdeme směrem dolů. Od hlavy až ke kotníkům a pak ještě níže, do země, do kořenů. Tam je prostor, do kterého můžeme uložit naše emoce – ty které nás tíží, třeba hněv a frustraci. Nebojte se, zemi tím neublížíme. Chvíli tam pobudeme a pak otevřeme oči, zůstaneme s dechem, jsme tam dole, při zemi.

Když se naučíme uzemnit se a pobývat ve spojení se zemí, lépe se spřátelíme s realitou. Třeba se nám nebude tolik motat hlava z toho veškerého lítání. Pro mě, která žije ráda ve vzduchu, je to velká výzva a dost se musím krotit. Ale čím více struktury vnáším do života, tím lépe se mi daří vnímat své limity a dodržovat dohody sama se sebou, že přes ně už nepotřebuju chodit. Že už vím, jaké jsou následky a nemá cenu si opakovaně dopřávat stejnou zkušenost, která není příjemná.

Čím více se mi daří uzemnit se, tím více si dokážu užít malé radosti a nehoním se za svou starou identitou. Dokážu se radovat z projížďky na kole, i když ujedu jenom deset kilometrů. A dokážu se radovat, když na tom kole jedu, ne až na to budu mít na nějakém kopci nárok.

Své talenty jsme schopni využívat až tehdy, když jsme celí. Když se pochopíme a přijmeme fakt, že tady na světě máme opravdu co pohledávat. Že ta realita není jenom nutný opruz, který jsme si přišli odžít, ale že se tady učíme, poznáváme a můžeme se radovat.

 

Témata Citlivý blog
Alena Wehle

Pokud tušíte, že vaše vnímavost je vyšší než obvyklá, můžete se propojit s podobně laděnými lidmi ve Facebookové skupině a taky čerpat inspiraci v dalších článcích na mých sítích – předvším na Instagramu a Facebooku.

A pokud nechcete trávit čas na Facebooku, ale rádi byste dostávali upozornění na nový článek, stačí zadat e-mail do políčka vedle textu.

Více o autorce najdete tady.

Zpět na Blog

Patříte mezi vysoce citlivé?
eBook zdarma / TEST

Máte to, co 80% lidem chybí? Patříte mezi menšinu vysoce citlivých? Otestujte se. Vytvořila jsem pro vás rozšířený test ZDARMA.

E-BOOK ZDARMA